Beste lezer,

Graag zou ik je reactie willen ontvangen op mijn boek, mocht je het gelezen hebben.
Opmerkingen, suggesties en aanvullingen die ik in het erratum op kan nemen.

Tijdens het lezen heb ik je wellicht op bepaalde gedachten gebracht. Een herinnering aan iets dat we samen hebben meegemaakt. Of gewoon een anekdote.

Kortom, alles is welkom daar waar het onze goede relatie verder onderstreept. Het zal de inhoud van mijn boek een nog diepere betekenis geven.
Weet in elk geval dat je me er een groot plezier mee doe.
Hartelijk dank alvast.

Sjaak van der Worp.

15 reacties

 • W. Van der Meer

  Je enthousiasme werkt aanstekend, jouw gevleugelde woorden tijdens de zaterdagochtend trainingen in De Treek (70-er jaren vorige eeuw) blijven mij altijd nog bij :: ” laatste potje ( voetballen!) ! ” wie dit wint, wint alles”!! En dan gingen we vol motivatie en versleten tot op het bot ” er weer tegenaan”!!
  Je doet het nu wat rustiger aan, ik ken dat (!), geloof steeds meer in de Chinese filosofie : als je de tijd hebt ligt alles op loopafstand!

 • Als ‘boekenwurmen’ staan wij natuurlijk niet te springen op telefoontjes zoals die van Sjaak van de Worp afgelopen week. Sjaak wilde namelijk op het hoofdkantoor langskomen om een app op zijn telefoon te laten installeren. Digitaal directeur van der Mark moest vanmorgen dus aan de bak toen deze krasse knar uit Woudenberg zich meldde.
  Sjaak bleek op wandelgebied gepokt en gemazeld te zijn met tochtjes naar Lasagne de Compostella en Jeruzalem op zijn Palmares. ‘Gewoon naar de Middellandse Zee lopen en vervolgens het water aan je rechterhand houden’, lachte hij zijn tocht door Turkije, Jordanië en Syrië naar Israel weg.
  Het sprintje dat uitgever Metz in het voorjaar vanuit Salland naar Metz in Frankrijk maakte wist hij wel te waarderen. Vooral toen de kaart van zes meter lengte tevoorschijn kwam.
  Wel jammer van zijn bezoek was dat hij, op het moment dat van der Mark de app wilde gaan installeren, ontdekte dat zijn telefoon nog aan de oplader in Woudenberg lag.
  Tsja Sjaak, dat zal je met een boekje niet gebeuren … Gelukkig heeft Alex Buis zijn rondje rondom Zuid-Limburg ook mooi analoog vastgelegd.

 • Eef van der Worp

  Wat een mooi levenswerk! Letterlijk en figuurlijk.

  Het is mooi uitgevoerd, zit goed in elkaar zit met mooie persoonlijke verhalen – en eerlijk ook zeker hier en daar. Prettig om te lezen! Mijn complimenten! Daarnaast raakt het ook wel iets bij me merkte ik.

  Ik heb ervan genoten – maar ook mijn kids vonden het geweldig om te zien al die oude foto’s! Bedankt!

  Die boerderij in Zuilen ga ik zeker binnenkort eens opzoeken. De ‘kijk-worp’ – dat spreekt me als oog-professional natuurlijk wel aan!

 • Anne Achterbosch

  Sjaak, ik ben met veel genoegen door je hele boek gegaan. Er waren veel overeenkomsten met mezelf in het opgroeien, het werken thuis, stallen mesten, de melk karnen, bieten rooien en de drang tot leren. Twee herinneringen komen boven :
  Ik heb vijf jaar gewerkt in de eerste fase van de peuterspeelzaal, toen nog in de RK kerk. Maarten werd daar voor zijn eerste ochtend door Martha gebracht. Jij kwam hem halen, ik kende je niet maar zei tegen je ; ‘ U komt voor Maarten’! Verwondering van jouw kant. Maar het was een herkenning van de mijne. Maarten was zó duidelijk jouw zoon, alsof hij gekloond was. Dat was onze kennismaking.

  En dan de Keep Fit bijeenkomsten bij ons op de Tromplaan. Vijftien keer was er koffie met saucijzenbroodjes, daarna de glühwein en kon tevens de vergadering beginnen. Een aparte belevenis ook voor Bernard en mij.

  In je boek op pagina 50 staat het huivering wekkende verhaal van jullie busongeluk in Noorwegen waarbij het hele gezin betrokken was. Doornat en verkleumd heeft iedereen zich gered door vanaf het talud naar boven te klimmen. Daar werden jullie opgevangen en in een warenhuis van nieuwe kleding voorzien, iedereen mocht er kiezen.
  Op de zaterdag na thuiskomst vertel jij dit dramatische gebeuren, niet zonder emoties, aan de twintig mannen die er toen waren. Iedereen luisterde aandachtig en het was even doodstil nadat je stopte met het verhaal…..Toen kwam er een droge stem van de andere kant van de kamer die zei; ‘O kijk, dat is de verklaring voor ons waarom jij vandaag in zo’n mooi trainingspakkie rondloopt. Dat zou jezelf nooit gekocht hebben’!

 • Sjaak ik kende jou nog niet zo goed of eigenlijk helemaal niet toen je met ons mee ging skeeleren. Ik kan mij nog wel herinneren dat je bij een van onze eerste gezamenlijke tochten je helm was vergeten. Jij dacht in je enthousiasme wel dat je zonder helm kon starten maar gelukkig waren daar een aantal andere wat minder enthousiast over. Dit had als resultaat dat er bij iemand een helm werd gehaald.
  Halverwege onze tocht gebeurde er iets, ik weet niet meer wat, maar je lag gestrekt op de grond. De helm was dwars doormidden en jij had gelukkig alleen enkele schrammen en verder geen letsel. Ik weet nu wat er bedoeld wordt met het gezegde “een geluk bij een ongeluk” Dit is slechts een van de avonturen die we meegemaakt hebben.

  Sjaak dan nog even over jouw biografie. Ik kan je vertellen dat ik totaal geen lezer ben maar deze biografie heb ik in 3 dagen uitgelezen. Wat mij in ieder geval wel duidelijk is geworden is dat je, door je bewogen leven, geen gebrek aan stof had. Mijn complimenten en ik hoop je snel weer te spreken.

 • sjaak van der worp

  Wat een prachtig boekwerk en inhoud.
  Het was mij niet bekend, dat ik een familielid had die zoveel kon of kan presteren. Zowel op organisatorisch , sport, verenigings -. of wat voor gebied dan ook. Geweldig.
  De familieverhalen komen mij grotendeels bekend voor. Een detail viel mij op;nl. dat mijn vader(ome Cornelis) jou heeft schaken geleerd en UIT HET KLOOSTER HEEFT GERED.
  Veel heb ik nog niet gelezen,maar dat komt nog wel.
  Nogmaals mijn complimenten en tot kijk in Raalte.

 • Kees

  Sjaak,
  Prachtige verhalen in een mooi boek, het geeft een goed tijdsbeeld weer van het leven in Schalkwijk en je werkzame en sportieve leven.
  Na het lezen realiseerde ik me dat wij redelijke aantal activiteiten samen gedaan hebben van fietsen in Sauerland en Frankrijk tot de schaatstochten op de Weissensee en Zweden.
  En dan niet te vergeten de liefde voor het wandelen, velen jaren met een groep uit Woudenberg de 4 daagse gelopen.
  Zoals je in je boek beschreven hebt heb ik in Duitsland een stuk met je meegelopen een wandeling met veel regen, wat ik toen heb ervaren is dat als je zo onderweg bent er altijd mensen zijn die je willen helpen, zo konden we geen slaapplaats vinden en het volgende dorp lag 10 km verder een man, die in de tuin aan het werk was, bood spontaan hulp en bracht ons naar een hotel in het volgende dorp.
  Ook denken wij met veel plezier terug aan de Kampeer/ wandel weekenden met de familie van der Worp en vrienden en kennissen, die je samen met je broer Nico organiseerde. De actieve en gezellige weekenden sloten we altijd af met een barbecue.
  Toen ik al een tijdje met pensioen was vroeg je of vrijwilliger bij “Slachtofferhulp” iets voor mij zou zijn na enige aarzeling, ben ik toch met de opleiding gestart en heb dit werk 10 jaar met veel inzet gedaan,
  Samen hebben wij (ca 8 jaar ) velen malen werkoverleg en casusbesprekingen gehad onder de bezielende leiding van onze teamleider Regine.

  Zo riep het vele herinneringen bij me op tijdens het lezen van je boek, bedankt.

 • Cees Groothuis

  Hoi Sjaak,
  Wat een prachtig boek om te lezen. Vol met verhalen, levenswijsheden en foto’s.
  Het is interessant om jouw levensverhaal te lezen.
  Het boek is precies zoals jij in mijn herinnering staat.
  Helaas heb ik maar 2 jaren op jouw kantoor mogen werken, maar die waren dan ook zeker de moeite waard.
  Wat mij vooral is bijgebleven is het weekend met partners naar Drenthe. Gezamenlijk vlotte bouwen in de sloten aldaar. ‘S-avonds gezellig met een drankje met zijn allen de dag doornemen.
  Het boek is voor mij een mooi naslagwerk geworden van herinneringen die ik koester.
  Bedankt hiervoor.

 • Jan Konijn

  Dag Sjaak,
  Jou heb ik leren kennen tijdens onze 2-wekelijkse wandelingen, georganiseerd door Dick Geurts. Tijdens zo’n wandeling wordt er veel gepraat, dan met de een en dan weer met de ander. Variatie genoeg als er 20 personen meewandelen. Het leuke is ook dat je wat je hoort nog eens op je kunt laten inwerken en er 14 dagen later nog eens op terug kunt komen. Zo ontstaat er een band.
  Je hebt tijdens die wandelingen regelmatig iets over jezelf verteld als dat ter sprake kwam. Vaak heb ik gedacht: “wat heeft die man veel gedaan, wat een actief leven heeft hij achter de rug”.
  Sjaak, toen je mij op een mooie zondagavond dit jaar jou boek, samen met Marta je levensgeschiedenis kwam brengen (waarvoor heel veel dank) ben ik diezelfde avond nog gaan lezen. We zijn even oud, dus in jou jeugd herken ik veel van wat ik ook als herinnering koester.
  Wat me ook trof was de start van jou werkzame leven bij “De Utrecht”. Ook ik ben daar begonnen, al heb ik het wel wat langer daar uitgehouden. We hadden er allebei moeten blijven, dan hadden we aan het eind van onze carrière wellicht in de raad van bestuur gezeten en was de Utrecht/AMEV/Fortis zeker niet failliet gegaan.
  Maar wat mij het meest heeft getroffen is het volgende. Wat je mij tijdens onze wandelingen hebt verteld over jezelf is nog geen fractie van wat je werkelijk hebt gedaan in jou leven en nog steeds doet! Ik viel van de ene verbazing in de andere. De manier waarop je het vertelde, relativerend en geestig, komt ook in jouw boek naar voren.
  Kortom ik heb er van genoten. Dank je wel.

 • Guus Gerssen

  Beste Sjaak,
  Het zal nog geen jaar geleden zijn dat we hebben kennis gemaakt bij het wandelen. Met veel plezier gaan Jacqueline en ondergetekende soms op de vrijdagen mee met het wandel gebeuren, deel uitmakend van “platteland anders”. Het is niet alleen bewegen wat we in het vizier hebben maar ook de sociale contacten, en de uitwisseling met andere mensen maakt het heel bijzonder. Ik herinner me nog dat jij vroeg of we vaker wandelden en dit al eerder gedaan hadden. Kort om je was geïnteresseerd in de ander en opende voor mij de mogelijkheid om zonder gene naar jou achtergrond te informeren. Toen je vertelde dat je naar Santiago bent geweest maar ook naar Rome en Jeruzalem wist ik niet wat ik hoorde. Weer een pensionado met bijzondere persoonlijke eigenschappen. Iedere keer kom je weer mensen tegen met de meest interessante ervaringen. Toen bleek dat jij daar een boek over had geschreven was ik extra geïnteresseerd omdat ik juist van mensen die ik persoonlijk, ken boeken verzamel om aan de hand van datgene wat je leest ook de vergelijking kan maken met je eigen ervaringen met de schrijver. Als mensen dan ook nog een voorgeschiedenis erbij vertellen is dat extra interessant omdat biografische informatie soms aanwijzingen geeft over keuzes die later gemaakt worden. Het is jammer dat geschiedenis en zeker biografische informatie niet veel meer centraal staat in deze tijd. Immers zo vaak zien we en horen we dingen dat je denkt ” daar hadden we toch al eerder iets van op kunnen steken” dan had het misschien wel anders gelopen dan nu. Bij jouw boek is ook nog eens een keer heel bijzonder de gedetailleerdheid en de omvang van het boek: het is bijna een atlas. De meeste biografieën zijn met moeite tot stand gekomen ook in verband met de kosten die daaraan verbonden zijn op klein formaat met een slappe kaft maar jij hebt er iets groots van gemaakt en daarbij tegelijkertijd gelet op alle details zo kom je het maar weinig tegen.! Compliment! Ik hoop dat we nog vaak met de wandelingen elkaar zullen ontmoeten.

 • Carel Richel

  Dag Martha en Sjaak,met veel interesse en bewondering heb ik jouw boek “De Levenswandel van Sjaak” uitgelezen.
  Ik ken jullie al lang en zeker Sjaak,die heb ik leren kennen in 1970 bij de trimclub,daarna als accountant en weer later bij de tennisclub ‘t Schilt waar wij leuke resultaten in de herendubbel hebben behaald.
  Sjaak is altijd sportief geweest en dit bracht met zich mee een doorbijter te zijn,wat in het boek wel uiting is gekomen.
  Ook van Martha zeker zeer moedig om elke keer weer de draad op te pakken om met je echtgenoot het avontuur aan te gaan en de volgende dag weer te voet verder.
  Op zich is een wandeling naar Santiago de Compostela al uniek,je moet doorzettingsvermogen hebben om dit te volbrengen.
  Maar wanneer je deze zware tocht erop hebt zitten om dan de moed weer te verzamelen dan moet je toch wel discipline en ruggengraat hebben om weer zo’n eind naar Rome/Jeruzalem te willen lopen.Het is niet alleen wandelen,ik noem het lopen,gaan,zwoegen en steeds weer opnieuw met alle ongemakken en gevaren die je tegenkomt te trotseren in Italië,Turkye,Syrië,enz.
  Ik heb genoten van jouw/ jullie verhalen om dit van dichtbij te mogen meemaken,zo duidelijk verwoord.
  Gezien jouw leeftijd Sjaak nu wat rustiger aandoen met je vrijwilligerswerk,deze 2 zware wandeltochten geven voor jullie beiden een goed gevoel en ook als herinnering van de vele verhalen die jullie onderweg hebben meegemaakt,wat een prestatie.
  Vriendelijke groet,Carel Richel

 • Jannie en Henk Hazeleger

  Beste Sjaak,

  We hebben elkaar een klein jaartje geleden leren kennen bij de 2-wekelijkse wandelingen van de wandelgroep Wandelanders uit Scherpenzeel. Wij waren toen net gestopt met werken en kregen daarmee meer tijd voor onze hobby’s. We sloten ons aan bij de wandelgroep en ontdekten al snel dat dit, behalve veel ontspanning, ook leidt tot mooie onderlinge gesprekken.

  Tijdens deze wandelingen spraken we elkaar regelmatig en wisselden onze gedachten uit. Met name onze werkzame levens kwamen daarbij ter sprake en ook de belevenissen van je langeafstandswandelingen. Je humoristische opmerkingen kunnen we waarderen, een geintje op z’n tijd hoort erbij en versterkt het groepsgevoel. Leuk om zo tijdens de wandelingen elkaar te leren kennen.

  Inmiddels hebben we jouw boek “De levenswandel van Sjaak van der Worp” gelezen. Wat een boek en wat een belevenissen, chapeau, chapeau en nog eens chapeau! We ontdekten in dit boek dat we nog maar een fractie van jouw intensieve leven hebben gehoord. Je bent een groot sportman en een harde werker geweest. Je was bijzonder actief in het verenigingsleven op heel divers vlak en ook als bestuurder heb je veel werk verzet.

  In je werk heb je laten zien dat je een echte selfmade man bent en ook op sociaal vlak vond je het belangrijk om je volle inzet te geven. Na je werk kwam er heel veel creativiteit vrij en ben je van alles en nog wat gaan ontplooien, fantastisch om te lezen. Vooral voor het pelgrimeren hebben wij veel bewondering. Wat heb je daarmee veel beleefd en wat ben je op onvoorstelbaar mooie plekken geweest. Dat dit ook veel met je doet in de diepere betekenis van het leven heb je mooi omschreven.

  Hoewel wij veel jonger zijn ;-), was het een genot om de oude verhalen te lezen, zo hier en daar met volop herkenning. In de wijze waarop je in het leven staat, zagen we veel overeenkomsten, leuk om dat te ontdekken. Het was fijn en verrijkend om dit boek te lezen en zo deelgenoot te worden van jouw levenswandel, bedankt hiervoor.

  We hopen nog vele mooie wandeltochten samen met jou en onze groep te maken.

  Sjaak, het ga je goed, bedankt en tot ziens!

  Jannie en Henk Hazeleger.

 • Beste mijnheer van der Worp/Sjaak,

  In de afgelopen dagen heb ik uw biografie gelezen. Ik had hem al een tijdje bij mijn (tweede) moeder, Gerda Poulisse – van der Worp, in de kast zien staan, en nu is het er eindelijk van gekomen hem te lezen.
  Waar de Coronamaatregelen al niet goed voor zijn.
  Gerda is de jongste dochter van Bas van der Worp, uw oom.

  Ik wilde laten weten dat ik erg genoten heb van uw biografie. Het geeft een mooie inkijk in het boerenleven van vroeger, en in hoe u uw carrière hebt opgebouwd. Erg interessant. Ik ben zelf ook een wandelaar (liep in
  2011 van Sint-Michielsgestel, waar ik woon, naar Iona, een klein eilandje aan de westkust van Schotland), en daarom vond ik het ook leuk om te lezen over jullie pelgrimstochten.

  U heeft een mooi, vol leven gehad, met heel veel activiteiten, en een mooi gezin, waar u ook leuke dingen mee gedaan hebt. Ik kan me zo voorstellen dat u er heel trots op bent, en er tevreden op terugkijkt.
  Terecht ook, want u heeft er ook altijd hard voor gewerkt. Dus ik hoop dat dat tevreden terugkijken nog lang mag duren, en dat u nog wat mooie activiteiten aan uw leven toe kunt voegen.
  Ik wil wel zeggen dat u ongelofelijk geluk gehad heeft met Martha, als uw vrouw. Want als ik het zo lees was u vroeger wel heel druk met werk, sport en bestuursfuncties. Bijzonder dat zij u dat allemaal gegund heeft, maar ze wist waarschijnlijk wel dat u niet erg gelukkig zou zijn geweest als zij u daar erg in beperkt had. Evengoed, wel heel fijn voor u, en voor de kinderen, dat zij zo’n wijze vrouw is.

  Mijn man, Douwe Treurniet, gaat het boek nu lezen. Hij is 74 en bezig zijn eigen levensverhaal op te schrijven. Ik hoop dat uw boek hem inspireert, en dat hij het ook zo mooi gaat uitgeven. Mij heeft het in elk geval geïnspireerd om het Pieterpad te gaan lopen, zodra dat weer kan.

  Ik vind het bijzonder dat ik nu zoveel weet over uw leven, terwijl ik u nooit ontmoet heb. Maar wie weet, komt dat er ooit nog eens van.

  Hartelijke groeten, ook van uw nicht Gerda,

  Nanda Poulisse
  Sint-Michielsgestel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *