Een wandeling rondom Zuid-Limburg.

pdf-versie van het verslag: >>>

Grensoverschrijdend wandelplezier. 277 kilometer. Duitsland-Nederland en België.
11 etappes van gemiddeld 25 km. 

1   Aken – Herzogenrath. 19 km.
2   Herzogenrath – Schinveld. 28 km.
3   Schinveld – Susteren. 27 km.
4   Susteren – Eisen. 26 km.
5   Eisden – Bessemer. 29 km.
6   Bessemer – Bilzen. 22 km.
7   Bilzen – Tongeren. 27,5 km.
8   Tongeren – Visé. 27 km.
9   Visé – Noorbeek. 24,5 km.
10 Noorbeek – Kelmis. 25 km.
11 Kelmis – Aken. 22 km. 

Uit: Wandelgids Een wandeling rondom Zuid-Limburg | Gegarandeerd Onregelmatig door Alex Buis.

Een persoonlijk verslag.

4 oktober 2017: Aken – Herzogenrath
Op 4 oktober 2017 sta ik ’s-morgens om 5 uur op. Met de trein (NS) vanaf Maarn naar Heerlen. Daar verder met Euregio via Herzogenrath naar Aken.

10.30 uur is de start om dan om 17.00 uur in Herzogenrath aan te komen. Hotel in de winkelstraat. Ik slaap slecht. Er komen veel treinen langs en de kerkklok slaat elk kwartier. Kost € 55,- contant in het handje.

Erg veel klimwerk zo’n eerste dag. Ik loop veel langs de Worm. Zwaar werk met een rugzak met 10 kg op de nek. Twee keer verkeerd gelopen: 5 km extra. Aan de hand van het boekje is het lastig lopen merk ik. Ik moet veel vragen wat veel tijd kost. Men geeft vaak de verkeerde informatie. Volgend jaar beter regelen.

In Aken loop ik dwars door de stad heen. Stad van Karel de Grote. Circa 800 na Chr. Ik kom ook langs de Dom maar neem geen tijd om er in te gaan. Mogelijk later? Abdij Kloosterrade – Rolduc. Steenkool al in de 12e eeuw. Veel kilometers door het bos. Niemand te zien. 

5 oktober 2017: Herzogenrath – Schinveld
Rolduc. Abdij bezocht. 4 grote vijvers en een hertenkamp. Steenkoolwinning in de 18 eeuw, 400 werknemers.  In Ubach in de soos spelen de mannen Skaat. Willem Dohmen park. In Schinveld is helemaal geen overnachting meer te vinden. Alles dicht. Een zeer aardige jonge vrouw met kind brengt en haalt me ook weer op in een hotel in Brunsummerheide. Bloemetje gekocht.

6 oktober 2017: Schinveld – Susteren
Heerlijk ontbijtje in de Golf residentie. Amrathe. € 96,-  Vijftien Amerikanen aan het ontbijt. Gelegerd in Duitsland.

Veel gelopen langs de Rode Beek. Rood = van oer, ijzerrijk. Langs moerassen. Uitweg mogelijkheden vijand. Langs het zweefvliegveld. Gelopen door het smalle deel van Limburg. Susteren niet gehaald. Moeilijkheden met de route. Alweer.

7 oktober 2017: Susteren – Eisden
Eerst met de taxi naar het station in Susteren. Tot 12.00 uur mooi weer. Daarna steeds slechter weer en koud. Overvaren in Berg aan de Maas = België. Na de overvaart weer veel moeilijkheden met de route. Moeilijk hoor met mijn boekje onder de capuchon. Ten slotte loop ik totaal de verkeerde kant op. Kom uit in Meeswijk.

Ik besluit te stoppen. Iemand brengt me terug met de auto naar het pontje bij Berg aan de Maas. Met Arriva naar Sittard. Loopt 1x per uur maar op zondag helemaal niet. Bijna een uur in de kou en regen moeten wachten.

8 oktober 2017
Na het ontbijt naar huis. Teleurgesteld. Maar het is natuurlijk helemaal mijn eigen schuld.  Het is mijn grote tekortkoming: gewoon in het diepe springen en maar zien hoe ik aan de overkant kan komen. Maar het gaat niet altijd goed. Ik had me niet goed voorbereid. Geen goed kaartenmateriaal. Geen tracks hoewel die er wel waren. Volgend jaar ga ik opnieuw een poging doen. En dan met een betere voorbereiding.

2018: voorbereiding.

2018 was een relatief druk jaar voor me. Het gaf me veel druk om zo te zeggen. In mei heb ik de presentatie gedaan van mijn biografie. Daar had ik de afgelopen 3 jaar veel tijd aan besteed waarbij allerlei zaken zijn blijven liggen.
Ook moest ik een keuze maken voor datgene wat ik verder wilde gaan doen. Toen ik de keuze had gemaakt volgende nog enkele sportieve ondernemingen. Zo besloot ik om de wandeltocht om Zuid Limburg in de maand oktober te gaan doen. Natuurlijk was ik de ellende van vorig jaar wat betreft de route nog niet vergeten.
Bovendien moest ik leren hoe ik met de app van ‘Gegarandeerd Onregelmatig’ en het downloaden van de routes om moest gaan. GPS tracks.
Drie keer ben ik naar Velp gewest en Bart van der Mark heeft me geweldig geholpen. Ook heb ik hier in de buurt enkele test routes gelopen.
Van mijn zoon Maarten leerde ik het besef dat er ook een zogenaamde power bank bestond. Een accu om mijn gsm bij te laden wanneer deze veel gebruikt wordt. Ook het omgaan met deze combinaties (app-gsm en power bank) moest ik nog leren.

Vrijdag 19 oktober 2018: Berg aan de Maas – Eisden
Met de auto naar Maarn en daar geparkeerd. Met de NS naar Sittard en daar door naar Beek. Ik had nog maar een kilometer gelopen toen ik besefte dat ik mijn eerste grote fout had gemaakt. Ik moest niet naar Beek maar naar Berg aan de Maas. Veel vragen natuurlijk want de mensen begrepen er helemaal niets van.
Toen met het openbaar vervoer naar Berg aan de Maas. Kostte me een uur.
Overvaren met het pontje. De dijken waren opgehoogd en ik mocht voor niks mee naar de overkant. Het kwam me bekend voor. Ik zag nu ook de fout die ik vorig jaar maakte. De gps wees me nu de weg.

In de voorbereiding had ik problemen met de overnachting op deze dag. Ten slotte toch maar geboekt in Hotel ter Hills in Eisden. Dat paste niet in het route schema.
Ik was dan ook zeer verbaasd dat ik op het einde van de dag plots tegenover het hotel stond. Mooie meevaller. Voortaan wil ik ’s morgens reserveren voor de komende nacht.

Zaterdag 20 oktober 2018: Eisden – Bessemer
Ik pak de zware grotere route over de Connecterra. Nou dat heb ik geweten!! Echt grote bergen (terrils) van verwijdere sintels. Onbruikbare mijnsteen. Daarnaast grote meren waar grind gewonnen is. In Bessemer is geen logies voor mij, een klein gat. Ik had gereserveerd in Zutendaal. De eigenaar van de B&B komt mij ophalen en brengt me ook weer terug.

Alhoewel de weersverwachtingen minder mooi waren is het toch gekanteld. Mooi warm weer. Geen regen. Mentaal sta ik er sterk in maar lichamelijk komen er toch kleine probleempjes. Gisteren moest ik erg veel plassen maar er verder geen aandacht aan geschonken. Vannacht kreeg ik echter enorme kramp in mijn darmen en onderbuik. Morgen maar meer en vaker water drinken.

Ik sprak ook nog met een mijnwerker. Een echte kompel. Had vele jaren kolen gedolven en is later in de landbouw mechanisatie gaan werken. Het was zijn behoud zei hij. Collega’s van hem waren allang dood. Hij had vanavond een feestje en ging 15 pilsjes drinken.

Zondag 21 oktober 2018: Bessemer – Bilzen
B&B geregeld. Het “Solveldje” aan de Solveldstraat. In Zutendaal wonen veel menen met veel centjes en mooie huizen. Overgehouden aan Ford die een grote fabriek had in Gent. Vijf jaar geleden verhuisd naar Roemenië. Veel migranten uit Roemenië, Italië etc. werkzaam in de mijnen en bij Ford.  Ook de vader van de eigenaar van de B&B is een Roemeen.

Onderweg een paardencircuit. 400 paarden die een tocht maken van 25 km.
Ik krijg geen koffie maar wel soep met een broodje. Ik moest vertellen over het geen ik aan het doen was. Hoofdschuddend vertrokken ze weer.

Albert kanaal. Brug was gesloten voor onderhoud. Lijkt mij ook wel nodig want de brug is van 1930! Omlopen dus over 7 km. Ik was van de route af en moest dus met mijn gps naar Bilzen lopen. Die gps werkt geweldig. Zonder die tracks zou ik de tocht niet in 8 dagen kunnen lopen.
Moest toch aan drie Roemenen de weg vragen. Er werken veel Roemenen in de fabrieken aldaar zeiden ze. Bart van der Mark een mail gestuurd. Die gps tracks zijn de basis voor een dergelijke tocht. Wanner je de weg kwijt bent, in het bos of gewoon ter ondersteuning wanneer je onzeker bent.

De beschrijvingen in mijn boekje zijn prima maar vaak heb je de tracks nodig om toch weer op de route te komen. Soms ook ter bevestiging want te veel lopen is niet aantrekkelijk.

In de B&B val ik van de ene verbazing in de andere. Het onderkomen is een appartement. Met een grote zitkamer, keuken, slaapkamer en een sauna. Buiten een grote tuin met een grote vijver en zitjes. Kosten € 45,- inclusief ontbijt. Ik betaal € 50,-.

Veel vogels: 16 uilen, 2 buizerds, 2 arenden en één torenvalk.
Opa met kleinzoon. Nemen over van anderen bij verhuizingen. Fokken ook zelf. Gaan ermee naar scholen. Deze dieren hebben veel last van insecticiden. Die zitten ook in muisjes die door de vogels gegeten worden en dan overlijden.

Maandag 22 oktober 2018: Bilzen – Tongeren
Afgelopen nacht om 4 uur klaar wakker.  Op zoek naar de oorzaak: te veel geslapen? Is het allemaal niet te zwaar voor me? Veel twijfels. Ik heb 1 uur gepuzzeld en heb daarna weer lekker geslapen.

Onderweg vernam ik het verhaal van Koning Leopold 2. Vanaf 1885 eigenaar van Congo. Vroeger Zaire.

Dinsdag 23 oktober 2018: Tongeren – Visé
Vandaag een mooie tocht gedaan langs de Demer en de Mombeek. Vanmorgen verzocht ik aan de receptie van het Ambihotel of er een reservering gemaakt zou kunnen worden in Visé. De afgelopen dagen werd het steeds met plezier voor de volgende nacht geregeld maar hier een jongeman van circa 40 jaar die me vertelde dat ie dat niet wilde doen. Het Ambihotel is geen reisbüro! Hij gaf me wel een adres maar weigerde te bellen. Een arrogante en onplezierige man ook nog. Het lastige is dat in het boekje wel websites worden genoemd maar geen telefoonnummers van de overnachtingsadressen.

Woensdag 24 oktober 2018: Visé – Noorbeek
Na veel omzwervingen en vragen kwam ik dan toch uit bij een hotel maar zonder keuken en ontbijt. Dit was een nieuwe ervaring voor me. De volgende dag ontbijt in de stad Visé. Prachtig. Ik ontmoette een vriendelijke jongeman uit Baarn.

Gelopen langs de Jeker, de Maas en het Albert kanaal. In de loop van de dag veel klimwerk. Er kwam ook regen bij. Door de grote inspanningen krijg ik ook weer last van mijn zogenaamde stressless legs = rusteloze benen. Krampachtig gevoel dat ik bestrijd met circa 3x in de voornacht wat rond te lopen. Het blijkt op te lossen met medicijnen maar die gebruik ik niet en dat wil ik zo houden. Ik moet me de tijd gunnen tussen actie en inslapen.

Een moeilijke zaak voor mij is het doden van de tijd van zeg 16.00 uur bij aankomst tot 23.30 uur, bedtijd. Dat is bijna een hele dag. Sudoku, puzzelen, en lezen. Ik lees 2 boeken: De levens van Jan Six van Geert Mak en 21 lessen voor de 21e eeuw van Yuval Harari. Ook overdag loop ik vele uren zonder dat ik iemand tegenkom. Het gevoel van eenzaamheid herken ik van vroegere lange wandeltochten.

Donderdag 25 oktober 2018: Noorbeek – Kelmis
In Noorbeek had ik een B&B en kwam in een privé sfeer terecht. Één slaapkamer en overleg aan de keukentafel. Uitgebreide familie verhalen. Dit lig me niet zo! Gaan nu een nieuw B&B beginnen. Vraagprijs was € 82,50. Veel te hoog. In hotels betaal ik circa € 70,- inclusief ontbijt.

Vrijdag 26 oktober 2018: Kelmis – Aken
In Kelmis slaap ik in het Parkhotel. In het midden van de stad. Ik ben de enige gast maar de service was erg goed. Vanaf 19.00 uur is er geen bemanning. Ik krijg een code mee voor de deur aan de achterkant. Een beetje eng wel maar het kwam goed. Er werd ook een hotel voor me geregeld in Aken. Ibis hotel. Voor het eerst een kamer met één bed. Voor 2 nachten want ik wil morgen ook nog een dagje in Aken blijven. € 86,- en € 5,- korting wanneer ik mijn email adres afgeef. Ik zeg ja maar ik begreep het niet. Moet nee zijn dus.

Het was nog een hele klus om in Aken te komen. Geweldige stijgingen en dalingen maar vooral het eerste!! Maar ik was gewaarschuwd. Bovendien werd het erg koud. Ik was dan ook erg blij dat ik het gehaald heb en heb me van harte gefeliciteerd!!

Zaterdag 27 oktober 2018: Aken
Ibis hotel. Ik zag vanmorgen dat de prijs verlaagd was naar € 75,-. De verhoging was alleen voor het weekend. Ik was van plan om eerst naar de Tourist Information te gaan voor info maar realiseerde me dat ik bij de start ook al door de stad was getrokken. Daarom dat deel ook nu weer gelopen. Het voelde goed. Aken de stad van Karel de Grote, de Elisebrunnen, archeologische stadswal, de Dom, de Pontstrasse. Ik vermaakte me uitstekend. ’s Middags wilde ik een stadstoer maken maar het mislukte. Ben toen maar naar de oud stad gegaan.

Zondag 28 oktober 2018.
Terug naar huis. Eerst met Arriva naar Maastricht. Duurde 5 kwartier. Niet doen dus. De trein nemen. Dan met de NS naar Maarn en met de auto naar Woudenberg.

Woudenberg, 1 november 2018.
Sjaak van der Worp.