“De levenswandel van Sjaak van der Worp” (*)

Als kind las ik boeken van ‘Arendsoog en Witte Veder’, en ook las ik graag streekromans van bijvoorbeeld Herman de Man. Spannende boeken, waarin mensen met eenvoud en vastberadenheid grote zaken tot stand wisten te brengen. Nu, jaren later, weet ik dat deze verhalen mij hebben geïnspireerd in de keuzes die ik in mijn eigen leven maakte. Vaak koos ik voor het initiatief, het avontuur, het zelfstandig op pad gaan, het organiseren van allerhande activiteiten.

De eerste keer dat het in me opkwam een boek met mijn eigen verhaal te maken was nadat mijn zoon Maarten me vertelde dat hij eigenlijk maar weinig van me wist. Ik heb altijd wel herinneringen opgeslagen, in mijn geheugen, ik maakte boekjes van reizen, en ik bewaarde informatie en spullen van vroeger. Het samenvoegen van alle verhalen in dit boek maakte me bewust van het feit dat ik de genen van mijn voorouders draag. En ik heb ze ook doorgegeven, aan onze drie kinderen en acht kleinkinderen. Daarom draag ik dit boek op aan jou, Maarten.

Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt in mijn leven, en die wil ik graag vasthouden. Mijn levenskracht loopt terug, maar de herinneringen liggen vast in dit boek. Het nalezen van de tekst brengt mij weer terug naar de tijd van toen. Door dit boek te schrijven zet ik mijn leven eigenlijk nog eens op een rijtje. Ik kijk er met tevredenheid naar. Ik sprong bij herhaling in het diepe en kwam eigenlijk altijd wel weer boven. Ik heb genoten van het proces van herinneringen ophalen, onderzoek doen, informatie verzamelen en alles op papier zetten. Er kwamen ook verhalen boven die ik eigenlijk totaal vergeten was. 

Als je je eigen koers bepaalt, dan raak je eigenlijk nooit de weg kwijt. Mijn ouders vonden dat ik priester moest worden, maar mijn gevoel zei dat ik dat niet moest doen. Mijn moeder vond dat ik met een boerenmeisje moest trouwen, maar ik werd verliefd op Martha. Ik had een mooie baan met veelbelovend carrièreperspectief maar begon mijn eigen onderneming. Ik wandelde na een storm van waarschuwingen naar Jeruzalem. 

Ik heb het nog nooit gedaan dus denk ik dat ik het wel kan. Pippi Langkous zei het, en het is mijn levensmotto. Ik kijk met plezier terug op mijn verhaal, met alle hoogtepunten en dieptepunten. Ik kende successen maar ging ook wel eens de mist in. 

Jacob van der Worp, Woudenberg, mei 2018.

(*): vanaf november 2021 gebruikt Sjaak zijn geboortenaam: Jacob.

Lees een aantal pagina’s uit het boek (klik op afbeelding):

 

Colofon
“De levenswandel van Sjaak van der Worp”

Copyright 2018: Sjaak van der Worp / Saskia Derks / Leoniek van der Vliet
Tekst en redactie: Saskia Derks
Vormgeving: Leoniek van der Vliet
Fotografie en beeld: Leoniek van der Vliet en anderen
Druk en bindwerk: Boekengilde Enschede

Hardcover, 21,5 x 30,3 cm, 187 pagina’s.
Te bestellen via mail@v-d-worp.info

Beste lezer,

Graag zou ik je reactie willen ontvangen op mijn boek, mocht je het gelezen hebben.
Opmerkingen, suggesties en aanvullingen die ik in het erratum op kan nemen.

Tijdens het lezen heb ik je wellicht op bepaalde gedachten gebracht. Een herinnering aan iets dat we samen hebben meegemaakt. Of gewoon een anekdote.

Kortom, alles is welkom daar waar het onze goede relatie verder onderstreept. Het zal de inhoud van mijn boek een nog diepere betekenis geven. Weet in elk geval dat je me er een groot plezier mee doe.
Hartelijk dank alvast.

Reageren kan per mail: mail@v-d-worp.info

Jacob van der Worp.