Van keurig gazon naar vlindertuin – Jacob van der Worp

update: 22 juni 2021

Start voorjaar 2020

Hieronder vind je de tuin aan de Paulus Potterlaan in Woudenberg zoals die vroeger was. Het grootste deel van de tuin bestond uit een net gazon. Gemaaid, randen afgestoken zonder onkruid en aan de randen vaste planten.

De foto is zijn vanuit de huiskamer gemaakt.

In de loop van de jaren ben ik me steeds meer bewust geworden dat we met z’n allen meer en beter voor onze natuur moeten zorgen. De ecologische systemen moeten steeds meer de overhand krijgen. Tuinen zijn hier heel belangrijk in. Met minder stenen en meer bloemen, planten en bomen kan je echt het verschil maken.

In het voorjaar 2020 heb ik Eveline Beukema van Buitenkans beplanting & ontwerp ingeschakeld. Zij heeft een mooi ontwerp gemaakt voor een natuurlijke tuin.

De plattegrond van het ontwerp
Isometrie van het ontwerp

 

Het gazon zal gebruikt worden als looproute. In de borders allemaal bloemen en planten en heesters waar vlinders, hommels, bijen en ander insecten op af komen.

Het is april 2020 en hoveniers zijn erg druk en daarom heb ik de beslissing genomen om nagenoeg alle werkzaamheden zelf te doen. Eveline, de tuinontwerper, heeft me daarbij goed geholpen met advies. Ik moet erg veel leren en om mezelf een beetje in toom te houden, heb ik de werkzaamheden verdeeld in 4 fasen.

Uitgangspunt is dat de bestaande planten zoveel mogelijk worden hergebruikt. Ik ben in maart begonnen om ze tijdelijk op te kuilen.

Fase 1

Eerst moest ik beginnen om de graszoden af te steken en deels te verwijderen. Andere graszoden moest ik verplaatsen om de rechthoeken te maken. Op die manier ontstonden de borders. De bodem heb ik verbeterd met biologische tuinaarde met compost. Dit om de planten een goede start te geven en voeding.

De start bij de woning, verpoten van de aanwezige planten.
Het werk tussen de eerste en tweede fase: het pad tussen de garage en de overkapping is aangelegd.

 

Fase 2

In de 2e fase zijn we aan de slag gegaan aan het deel van de tuin rechts achter de garage.  Ook daar zijn zo veel mogelijk planten blijven staan. O.a. de grote conifeer waar ook altijd de vogels een nest in maken. 

Fase 3

De 3e fase ligt rechts achterin de tuin en de achterzijde van de tuin. Daarin heb ik een takkenril gemaakt.  Op deze takkenril kan ik al het tuinafval kwijt. Daarmee creëer ik een schuilplek voor insecten en ook vogels. Wie weet komt er ook ooit egel overwinteren. De takkenril is 5 meter lang, 50 centimeter breed en zal op den duur 1 meter hoog worden. Tussen de beukenhaag en de takkenril heb ik een ruimte gehouden van circa 75 cm. zodat er ruimte is om de beukenhaag te onderhouden. Op de bodem ligt boomschors, o.a. om de onkruidgroei daar tegen te gaan.

Snoeiafval aan het verzamelen voor op de takkenril
takkenril
De takkenril

Fase 4

Het is oktober 2020 en ik ben begonnen aan de 4e fase. Links in de tuin achter de veranda. De tuin begint haar herfsttooi te tonen. Vanuit mijn werkkamer kijk ik neer op de tuin en de Sedum (vetplantjes) op schuur en veranda. Vogels zijn druk bezig om wormen te bemachtigen die omhoog komen na het loswoelen van de aarde. Het is een prachtig gezicht.

In de border naast de veranda heb ik een wadi gemaakt. Een wadi is een  kleine vijver waarin planten komen die tegen water en droogte kunnen. Het water komt  van de veranda en via het bamboe gootje in de wadi. Het is afgezet met 65 kleine bamboe stokjes.
De vlinders, vogels en de andere insecten zullen dit wel appreciëren denk ik.

Algemeen

Bomen
Om de tuin nog wat gezelliger, intiemer te maken ga ik nog 2 bomen planten.
In het midden, links naast de garage een perenboom: Williams. Achterin de tuin een appel: Elstar. Beiden zijn hoogstammen en geënt op een niet snel groeiende onderstam. 

Verlichting en besproeiing.
Zowel in de achter-,  als voortuin heb ik verlichting en sproei installatie verwijderd. Ik wil niet meer met kunstmatig licht het dag- nachtritme van wat groeit en leeft in mijn tuin verstoren. Het sproeien ga ik zo nodig handmatig doen alleen aan planten die het nodig hebben. 

Vlindertuin – winter 2020/2021

vlindertuin-winter-1
vlindertuin-winter-2
vlindertuin-winter-3

 

Vlindertuin, voorjaar 2021

Inmiddels zijn we in juni 2021 en de tuin is klaar.
De bomen zijn geplant en in de voortuin zijn de palen, de planten en heesters aangebracht.
Veel staat momenteel in volle bloei. Een prachtig bezit.
Er zijn circa 200 soorten planten en bomen/heesters. Ik heb labels aangebracht met de naam er op.

Achterzijde tuin vanuit mijn kamer.
Achterzijde vanuit mijn kamer.

Achterzijde tuin

klimroos
De klimroos is prachtig
De tuin van achter uit
Van achter uit.
Voorzijde. Met de buren en de achteringang.
Voorzijde

 

Augustus 2021.

De tuin staat in volle bloei. Het is een genot om er in rond te dwalen.
Enorm veel vlinders, bijen, horzels en ander soorten insecten vergezellen me.
De planten verspreiden een fijne geur waar de insecten op af komen.
Geniet er van maar ik ben ik me er van bewust dat het via deze site minder is dan in werkelijkheid.
Foto’s: Aart Hartog buitenkanstuinen.nl
(klik op foto’s voor beeldvullende weergave + diavoorstelling)

 

Voor vragen, opmerkingen, suggesties, en meer informatie: