Hieronder vind je de tuin aan de Paulus Potterlaan zoals die vroeger was.
De foto’s zijn vanuit de huiskamer gemaakt.

 

In de loop van de jaren ben ik me steeds meer bewust geworden dat we met z’n allen meer en beter voor onze natuur moeten zorgen. De ecologische systemen moeten steeds meer de overhand krijgen. Meer stenen er uit en meer bloemen, planten en bomen erin.

In het voorjaar 2020 heb ik een deskundige ingeschakeld die een mooi ontwerp heeft gemaakt.

We zien 2 ontwerpen. Een van de achterkant en een van de voorzijde. Voor de uitwerking zijn deel tekeningen gemaakt. De ruimte naast de buren doe ik later.

Het gras zal gebruikt worden als looproute. In de bloemperken, 8 stuks, allemaal bloemen en planten die goed zijn voor vlinders, hommels, bijen en ander insecten.

Het is april 2020 en hoveniers zijn erg druk en daarom heb ik de beslissing genomen om nagenoeg alle werkzaamheden zelf te doen. De tuin architecte heeft me daarbij goed geholpen met advies. Ik moet erg veel leren en om mezelf een beetje in toom te houden, heb ik de werkzaamheden verdeeld in 4 fasen.

Eerst moest ik beginnen om de graszoden af te steken en deels te verwijderen. Andere graszoden moest ik verplaatsen zodat de rechthoeken zichtbaar werden. Dan konden de planten geplaatst worden. 

 

Het werk tussen de eerste en tweede fase:

De 2e fase ligt rechts achter de schuur. Een bijkomende factor zijn de bestaande planten. Het uitganspunt is dat alle bestaande planten zouden worden herplaatst. In oktober ben ik ermee begonnen. Eerst ruimte maken waar ze tijdelijk kunnen staan en vervolgens de nieuwe plek maken en overplaatsten.

De 3e fase ligt rechts achterin en de achterzijde. Daarin is de takkenril openomen. Deze is 5 meter lang, 50 centimeter breed en zal op den duur 1 meter hoog worden.

Hierin kunnen de vlinders en de andere insecten zich vestigen. Tussen de beuk en de takkenril heb ik een ruimte gehouden van circa 75 cm. Daarin ligt boomschors.

 

Het opvullen van de takkenril:

Het is nu oktober 2020 en ik ben begonnen aan de 4e fase. Links in de tuin achter de veranda. De tuin begint haar herfst tooi te tonen. Vanuit mijn werkkamer kijk ik neer op de tuin en de Sedum (vetplantjes) op schuur en veranda. Vogels zijn druk bezig om wormen te bemachtigen die omhoog komen na het loswoelen van de aarde. Is een prachtig gezicht.

 

Voor vragen, opmerkingen, suggesties, en meer informatie: